Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA PER LA CONSERVACIÓ DEL MONESTIR D'AVINGANYA

La Diputació de Lleida, propietària del Monestir d’Avinganya, el va visitar ahir al matí juntament amb els experts arqueòlegs per valorar l’estat de conservació del monument arquitectònic i proposar un pla d’actuació.

DIMECRES 20 MARÇ 2024

Ahir, Cristina Morón, la diputada de serveis tècnics de la Diputació de Lleida, i Ivan Sabaté, el nou director de serveis tècnics de la mateixa entitat, van conèixer en persona el Monestir d'Avinganya, acompanyats pels arqueòlegs Maria Pilar Vázquez i Josep Medina, així com pel regidor de Turisme de l'Ajuntament de Seròs, Gerard Plaza.

El 1986 es va fer la primera intervenció al monestir per recuperar l'estat original i fer-lo visitable. Durant la visita, es va debatre la importància de preservar aquest patrimoni cultural i es van discutir mesures concretes per evitar-ne la degradació. Es va posar de manifest la necessitat d'establir prioritats i adoptar accions immediates, com la millora i conservació de les pintures, la consolidació dels arrebossats dels murs i la restauració de la façana est per tal de donar visibilitat als elements de l'època barroca i guanyar en espai i seguretat.

D'altra banda, es va ressaltar la importància de definir un pressupost adequat per a aquestes tasques i es van explorar diverses propostes per millorar l'experiència de visita i la conservació del monestir, com construir lavabos d’obra, canviar les portes de fusta per altres més resistents o realitzar la fotogrametria de la cisterna per garantir l’estabilitat del pati central.

Els arqueòlegs van compartir interessants detalls històrics del monestir, com els efectes dels desbordaments del riu Segre en la seva recerca i l’evolució arquitectònica al llarg del temps. També es va posar en relleu la importància del treball en equip i la necessitat de col·laboració entre institucions per preservar el patrimoni cultural de la regió.

Aquesta visita ha posat de manifest la voluntat de la Diputació de Lleida per la conservació del Monestir d'Avinganya i ha obert la porta a futures col·laboracions i accions destinades a garantir la seva preservació i accessibilitat per a les generacions futures.

 

Galeria d'imatges